Het A-Team in NOOD!

“In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn’t commit. These men promptly escaped from a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune. If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team.”

Iedere aflevering van deze hit serie uit de jaren 80 begon met bovenstaande boodschap. Maar hoe kwam deze serie tot stand en wat zorgde ervoor dat de acteurs tijdens hun bezoek aan Nederland bijna werden doodgedrukt door de enthousiaste menigte.

George Peppard in 1961

George Peppard was al een gerenommeerd filmacteur toen hij gevraagd werd voor de rol van kolonel John “Hannibal” Smith. Toch was de bekendheid van Peppard niet de aanleiding voor de serie.

In 1982 speelde Mr. T een rol in de bekende boksfilm Rocky 3. Deze film zorgde ervoor dat Mr. T intens populair werd. Conclusie was dat er een actie serie rondom Mr. T moest komen waarin hij een leidersrol vervulde. Tijdens het schrijfproces van de serie werd er een nieuw personage bedacht die de leidersrol zou vervullen. Hiervoor werd George Peppard gecast.

De eerste aflevering van de serie werd op 23 januari 1983 in Amerika uitgezonden.

In totaal werden er 98 afleveringen gemaakt verdeeld over 5 seizoenen. In Nederland werd de serie vanaf september 1983 uitgezonden door de Tros.

Tijdens de opnames voelde Peppard zich steeds vaker niet gewaardeerd omdat hij vond dat het personage van Mr. T (B.A. Baracus) te veel aandacht kreeg. Peppard was ervan overtuigd dat hij de beste acteur uit het gezelschap was en dat hij deze erkenning niet kreeg. Dit zorgde voor veel spanning op de set tussen Peppard en Mr. T.

In 1984 kreeg Peppard een uitnodiging van de Tros om naar Nederland te komen. Peppard was ervan overtuigd dat hij als enige een uitnodiging had gekregen en was dan ook zeer teleurgesteld toen hij erachter kwam dat de rest van de acteurs ook een uitnodiging hadden gekregen. Daarom besloot hij om niet in te gaan op de uitnodiging.

Op 5 mei 1984 was het dan eindelijk zover. Per helikopter bezochten B.A. , Face en Murdock Harderwijk, Sneek, Texel, Arnemuiden, Valkenwaard en Paleis het Loo. Tijdens dit bezoek waren de leden van het A-Team verbijsterd over de grote menigte fans. Op een bepaald moment maande B.A. de menigte tot kalmte omdat hij bang was dat er anders mensen in de verdrukking zouden komen. Bekijk hieronder een opname uit 1984 waarin het A-Team geïnterviewd wordt door Ivo Niehe.