Hoe Koud was de Koude Oorlog

De koude oorlog is niet een oorlog tijdens een barre winter. Maar wat was het dan wel ?

De Koude Oorlog was een ongewapend conflict die grofweg van 1945 tot 1991 duurde. In deze periode was er wereldwijd spanning voelbaar tussen enerzijds de kapitalistische landen en anderzijds de communistische landen.

Het conflict begon aan het einde van de tweede wereldoorlog toen de Sovjet Unie de door de Russen bevrijde landen een communistisch regime oplegde. De kapitalistische landen voelden zich hierdoor bedreigd. Vooral in Aziƫ werd dit conflict door middel van gewapende strijd uitgevochten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oorlog in Korea en Vietnam.

In 1962 stond de wereld aan de afgrond toen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten in conflict met elkaar raakten tijdens de Cuba crisis waarbij het gebruik van atoomwapens werd overwogen. Gelukkig werd dit conflict op het laatste moment opgelost en bleef een nucleaire oorlog uit.

De val van de muur in 1989 kondigde het einde van de Koude Oorlog en de Sovjet Unie aan. Uiteindelijk viel de Sovjet Unie uit elkaar. Hiermee kwam de Koude Oorlog ten einde.