Wat Honden Doen Deel 4 – Roedelgedrag

Roedelgedrag

Iedere sociale groep heeft een leider nodig. Als iedereen binnen een sociale groep dezelfde status zou hebben zou er een chaos ontstaan. Hiërarchie binnen een sociale groep bevordert de rust en scheelt heel wat ruzies op het moment dat er zich een conflict voordoet. Zonder hiërarchie kan een sociale groep niet bestaan en zou dus bij elk conflict de rangorde opnieuw moeten worden vastgesteld. 

In het verleden en in mindere mate in het heden wordt er veronderstelt dat de eigenaar van de hond moet tonen dat hij de roedelleider is. Alleen een hond die weet dat zijn geleider de baas is zou een stabiele gehoorzame hond kunnen zijn. Vaak wordt aangeraden dit te bekrachtigen met allerlei rituelen in en om het huis. De geleiders van de hond moeten als eerste eten, de geleiders moeten als eerste door de deur enz, enz. Deze beweringen zijn gebaseerd op de gedragingen van een roedel wolven in het wild.

Recent onderzoek door o.a. David Mech heeft uitgewezen dat bovenstaande beweringen over leiderschap niet wetenschappelijk te funderen zijn. David Mech heeft jarenlang onderzoek gedaan in een roedel in het wild levende wolven. Tijdens dit onderzoek kwamen de volgende feiten naar voren:

  • In een roedel wolven bestaat geen cultuur waarbij wolven elkaar bevechten om de rangorde binnen de roedel, maar de roedel is gebaseerd op een familiestructuur.
  • De roedelleiders vervullen de taak van ouders en deze ouders worden gekenmerkt door grote tolerantie, vriendelijkheid en zorgzaamheid voor de rest van de roedelleden.
  • De voornaamste taak van de leiders is de veiligheid en het welzijn van de overige roedelleden te waarborgen.
  • De roedelleiders zijn waardige, soevereine heersers. Zelden zal de roedelleider geweld gebruiken of een lid van de roedel bedreigen.
  • De roedelleiders gebruiken nooit op een onberekenbare wijze geweld tegen de rest van de roedelleden.
  • Alleen bij hoge uitzondering komt het binnen een roedel wolven tot lijfelijke conflicten. Als een wolf een andere wolf aanvalt gaat het in de meeste gevallen om een zaak van leven of dood.  Nek schudden, prooi schudden of op de rug werpen wordt daarom door wolven ook vaak als een levensbedreigende situatie beschouwt. 
  • Onderwerping gebaren worden binnen de roedel dan ook op vrijwillig basis getoond en worden nooit afgedwongen.

Tijdens de volgende aflevering gaan we verder in op de vraag of we honden met wolven kunnen vergelijken. Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit bericht ? Mail dan naar redactie@ilipse.nl.